Felicitatiekaart ter voorkoming foute examenuitslag


06/07/2014

Tablet en felicitatiekaart ter voorkoming foute examenuitslag

Gepubliceerd op 03-07-2014 om 11:39
Felcitatiekaart CBR

CBR-examinatoren in heel Nederland zijn deze week definitief overgegaan op het gebruik van tablets. De pda’s, die tot voor kort nog gebruikt werden voor de uitslagverwerking van praktijkexamens, behoren daarmee tot het verleden. Volgens het CBR maken de meer overzichtelijke tablets de kans op vergissingen bij het invoeren van de examenuitslag kleiner. Het CBR is momenteel bezig met de ontwikkeling van een aanpassing in de tablets om digitaal nog een extra controle op de uitslag uit te voeren, zo wordt gesteld. Tot die tijd worden zogenaamde ‘felicitatiekaarten’ ingezet.

De beeldschermen van de tablets zijn groter en overzichtelijker dan die van de pda’s, waardoor fouten bij de invoer van gegevens eerder op zullen vallen dan voorheen, zo stelt het CBR. Vooruitlopend op de digitale aanpassing in de tablets, worden sinds begin deze maand felicitatiekaarten aan geslaagde kandidaten meegeven. Iedere geslaagde kandidaat moet op een papieren formulier tekenen voor de examenuitslag. De felicitatiekaart is het afschrift daarvan. Naar verwachting is de aanpassing aan de tablets eind dit jaar voor elkaar. Vanaf dat moment moet niet alleen de examinator, maar ook de geslaagde kandidaten de uitslag via de tablet bevestigen.

Examen

In de oude situatie verwerkte een examinator de uitslag van het praktijkexamen aansluitend aan de examenrit. Dit gebeurde vaak via een pda, in andere gevallen al via de tablet. Vanaf 1 juli is de tablet standaard-apparatuur voor examinatoren geworden en zet een geslaagde rijbewijskandidaat tijdelijk op een papieren uitslagformulier zijn of haar handtekening naast die van de examinator. Hiermee bevestigt de geslaagde gezien te hebben dat de examinator de uitslag als voldoende verzonden heeft.

Via een zogenaamde doordruk komen beide handtekeningen op een felicitatiekaart te staan. Die kaart mag de kandidaat vervolgens mee naar huis nemen. Aan het afschrift kunnen overigens geen rechten worden ontleend, zo wordt benadrukt. Bepalend voor het aanvragen van een rijbewijs blijft de digitale uitslagverwerking. De gegevens van een geslaagde kandidaat worden opgenomen in het centrale rijbewijzenregister van de RDW.

Tablet

De tablets, die per 1 juli overal in Nederland worden gebruikt voor de registratie van examenuitslagen, werden in 2013 al door het CBR getest. Behalve examenuitslagen verwerken, kunnen examinatoren ook mailen via de tablet, het CBR-intranet bekijken en werkgerelateerde websites openen, zoals die van de rijksoverheid, de RDW en de politie. Op die manier kan bijvoorbeeld de meest actuele wet- en regelgeving geraadpleegd worden.

De technische beveiliging van de tablets is vastgesteld door een gespecialiseerd bedrijf, zo laat het CBR weten. “Uit de test zijn geen grote gaten in de beveiliging naar voren gekomen. Kleine bevindingen zijn teruggekoppeld aan het project en zullen vóór de ingebruikname van de tablets worden opgelost”, zo liet ze eerder dit jaar nog weten. De kosten voor de vervanging van de pda’s door tablets bedroegen 0,6 miljoen euro inclusief kosten voor de software, zo blijkt uit cijfers van het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen.

Paraaf

Het was minister Schultz van Haegen die besloot tot de verplichting van de handtekeningen als reactie op het nieuws dat ‘schrijffouten’ van CBR-examinatoren ervoor kunnen zorgen dat gezakte kandidaten onterecht toch hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou per abuis zo’n 140 keer ‘geslaagd’ zijn aangevinkt op een uitslagformulier, waarna de gemeentes de rijbewijzen onterecht uitgaven. Ook kregen geslaagde kandidaten naar verluidt verkeerde categorieën op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat bleek vorige maand uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen die RTL Nieuws uitschreef.

Sinds 2011 werden door het CBR ruim 2 miljoen rijexamens afgenomen. In ten minste 137 gevallen zouden kandidaten in de afgelopen jaren mondeling van hun examinator te horen hebben gekregen dat ze gezakt waren, waarna ze van het CBR toch een e-mail met positieve inhoud ontvingen. De personen in kwestie konden hun rijbewijs vervolgens met succes aanvragen, zo lieten diverse rijscholen weten.

Onderzoek

“Het CBR herkent het beeld en de gestelde omvang van niet gecorrigeerde administratieve fouten niet”, zo liet minister Schultz van Heagen tegelijkertijd aan de Tweede Kamer weten. “Het CBR heeft mij gemeld dat zij van de drie rijschoolbrancheverenigingen heeft gehoord dat zij dit beeld vanuit hun leden niet hebben vernomen.”

Het CBR is momenteel nog bezig met een onderzoek naar eventueel onterecht uitgegeven rijbewijzen. De papieren felicitatiekaart geldt als een tijdelijke maatregel om dergelijke gevallen te voorkomen. Daarnaast moet de tablet het verkeerd aanvinken van examenuitlsagen tegengaan. “De tablet is modern en overzichtelijk; dat maakt de kans op incidentele vergissingen bij het invoeren van de examenuitslag kleiner”, aldus het CBR.

Tablet

De tijdelijke maatregel met de papieren felicitatiekaart wordt opgeheven zodra geslaagde kandidaten later dit jaar de uitslag op de tablet gaan bevestigen, zo heeft het CBR laten weten. Over de aanvullende aanpassingen in de tablet voor de extra controle op de juistheid van ingevoerde examenuitslagen kan het bureau nu nog niets zeggen, zo liet ze desgevraagd weten.

Roosmarijn DierickInschrijven

Waarom inschrijven bij Marco Pas?

  • Regel direct je lessen
  • Gezellige en bekwame instructeurs
  • Kies uit voordelige pakketten
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding
  • Vaste instructeur

Nu direct inschrijven
Tarieven

Wil je graag weten hoeveel jouw rijopleiding gaat kosten? Dat is eenvoudig uit te leggen. Klik op een link hieronder.


Tarieven autorijbewijs
Heb je nog vragen?

Bekijk dan de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!


Veelgestelde vragen en antwoorden
Neem contact met ons op
Marco Pas lesauto voor autorijlessen Bel 06 2210 9542 (lokaal tarief)
Copyright © 2013 - 2024 Autorijschool Marco Pas. Alle rechten voorbehouden

RB-Media  |  Webdesign Breda  |  Sitemap  |  Privacy  |  Cookies  |  Instellingen